Evet sevgili Yazılımperver dostlarım, uzun bir aradan sonra tekrar aranıza dönme arifesinde olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum.
Yazılacak çok konu var, yazmayı istediğim, paylaşmayı istediğim çok şey var. İnşallah, bundan sonra, bu paylaşımlara devam edeceğiz.
Tabi bir süre ara verip geri dönünce bir takım sıkıntılar baş gösterdi. Daha önce bahsettim mi bilmiyorum ama bu sayfayı ilk oluştururken aklımda bu tarz bir platform yoktu, daha çok hazır bir servis kullanarak (yine wordpress), yazılar paylaşmayı planlıyordum. Bir yandan da, aklımın bir kenarında, kendim acaba böyle bir site yapabilir miyim diye de düşünmüyor değildim. Sonra, kendimi wordpress’i AWS üzerine kurup, ayağa kaldırırken buldum ve karşınızda duran bu site de bu girişimin sonucu.
Takipçilerim, bilecektir, daha önce de siteyi idame etmek ve yeni kabiliyetler kazandırmak için baya uğraştım (SSL, çoklu dil desteği, e-posta desteği vs). Tabi, wordpress’i güncellendikçe, karşıma bir kaç problem daha çıktı, çok şükür onları da çözdük :D. E-posta ile ilgili olan serviste bir sıkıntı vardı mesela o giderildi, şimdi bir PHP güncellemesi lazım, artık ona da bakacağız.
Bu arada, sağolsun bir çok arkadaştan olumlu geri bildirimler aldım ve almaya da devam ediyorum. Genelde, sitede neden kişisel bilgiler yok diye de soranlar oluyor 🙂 Bunun temel sebebi açıkçası, bu siteyi salt paylaşım amacı ile kurmuş olmamdan kaynaklanıyor. Elbette, detaylı konuşmak isteyen, destek isteyen arkadaşlar ile zamanım elverdiğince görüşmeye çalışıyorum ve bu misyonumu da elimden geldiğince sürdüreceğim. Bu sebeple, geri bildirim sayfasını kullanmaktan çekinmeyin lütfen 😉 Her türlü soru, destek ve önerileriniz bekliyorum.
Tabi, ara sıra oturup, sayfanın ilerlediği yöne ilişkin de değerlendirme yapmakta fayda var (gerçi bunu genelde sene sonunda yapardım ama bu ara bunun için de bir fırsat oldu). Bu bağlamda da, ara öncesinde temelde yazılımlarım aşağıdaki başlıklar altında gruplandırıyordum:
- Haftalık C++ yazıları,
- Godot Yılan Oyunu ve benzeri godot yazıları,
- Oyun geliştirmeye ilişkin yazılar,
- Yazılım mühendisliğine ilişkin genel yazılar ve tecrübeler,
- Qt ve çoklu platform yazıları,
- Video paylaşımları,
- Araçlara ilişkin yazılar.
Bir çok kulvarda devam etmeye çalışınca haliyle, bazı konular biraz gölgede kalabiliyor. Bu anlamda Sayfam Hakkında içerisinde bulunan başlıklara da tekrar bakacak olursak:
- Modern C++ ile yazılım geliştirme
- Oyun geliştirme
- 2B/3B grafik uygulamaları geliştirme
- Mobil yazılım geliştirme
- Yazılım geliştirme araçları
- Kariyer planlama ve kişisel gelişim
- Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı yazılım geliştirme ve görselleştirme
Kırmızı ile olan konulara pek değinemediğimi gördüm. Özellikle 2b/3b grafik ve coğrafi bilgi sistemi (CBS) tabanlı yazılımlara ilişkin pek yazı paylaşamadım ki, 9-10 sene bu konular üzerinde bir fiil çalıştım ve sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm hususları paylaşmak istiyorum. Bunlara, biraz daha ağırlık verip belki basit uygulamalar ile temel konulara ilişkin yazılar paylaşabilirim.
Bunların yanında son zamanlarda uğraştığım başka konular da oldu (IoT, Esp32, vb.), bunlara ilişkin de ara ara yazılar paylaşırsam şaşırmayın, hatta birisi çok yakın olabilir 🙂 Böyle her çiçekten bal alıyor gibi oluyoruz ama hakikaten, hepsinden ayrı zevk alıyorum, umarım sizler için de faydalı olur. Nereden buluyorsun bunları diyecek olursanız, bir kısmına günlük yazılarında denk geliyorum, bir kısmını oradan buradan görüyorum, bir kısmını da dostalara destek verirken öğrendiğim şeyler.
Son olarak tekrar hortlatmak istediğim bir konu da konsol uygulamaları 🙂 En son sizlerle paylaştığım “Begum, Yılan Terbiyecisi” konsol oyunundan sonra, devamını çoklu oyuncu desteği ile Godot kullanarak geliştirmeye çalıştığımız yılan oyunu ile başlayan konsol maceramız (o çoklu oyunculu yılan oyunu öyle ya da böyle bitecek, o kaddar 😀 ), geçenlerde karşılaştığım bir arkadaşın youtube kanalı ile tekrar alevlendi ve orada yazdığım konsol kabiliyetlerini derleyip benzer oyun ve uygulamalar yazmaya karar verdim. Takipçilerim hatırlayacaktır, ConsoleUtils dosyası altında bir takım temel kabiliyetleri toplamıştım.
Yok kardeş, seni bekleyemem benim acelem var derseniz de, ilgili arkadaşın sitesi aşağıda, oradan feyz alabilirsiniz, sömürün 🙂
https://community.onelonecoder.com/
Tabi ki, arkadaş, benim bu düşüncelerimi çoktan fiiliyata döküp, hayata geçirmiş. Ama bizler bu konsol kabiliyetlerine, bir de yazılımperver gözü ile bakacağız inşallah 😀
Sonuç itibariyle, hız kesmeden bu konularda yazı yazmaya devam edeceğim. Birinci önceliğim Modern C/C++ yazıları ki, C++ 11’e ilişkin bir kaç kabiliyet dışında, bütün kabiliyetleri öyle ya da böyle görmüştük. Biraz da C++ 17/20’ye ilişkin kabiliyetlere değineceğim. Bazı dostların, geri bildirimleri doğrultusunda, daha temel kabiliyetlere de bakmaya başlayabiliriz.
Akademik çalışmalardan gelen bir alışkanlık olarak, yazılarımı olabildiğince belirli bir çerçevede ve bütünlük içeriisnde vermeye çalışıyorum, böyle de olunca bazen ipin ucu kaçıp yazılar uzayabiliyor. Bu konudaki düşünceleriniz de benim için önemli, bundan sonra elimden geldiğince yazılarımı daha kısa yazabilirim.
O vakte kadar kendinize iyi bakın yazılımperver dostlarım, tekrar görüşmek üzere, bol kodlu günler…