uEngine 4 Son Güncellemeler – II

Uzun bir aradan sonra tekrar bir aradayız sevgili yazılımperver dostlarım. Uzunca bir süredir uEngine4’ün elini ayağını düzeltmek ve eksik olduğunu düşündüğüm kabiliyetleri eklemek için uğraşıyordum. CMake’e yönelik düzeltmeleri yapıp, sizler ile paylaşmıştım (uEngine 4 Son Güncellemeler).

Sonraki adım olarak aslında ihtiyaç duyulan bağımlılıkların indirilmesi ve kurulmasına yönelik işlerin otomasyonunu nasıl yaparız diye hem Window hem de Linux için bu işi yapacak betikleri hazırladım:

bu betikler sayesinde uEngine4 reposunu klonladıktan, sonra gerekli üçüncü parti bileşenleri kurarak, uEngine4 ile geliştirmeye yönelik gerekli ortamı kolayca hazırlayabileceksiniz. Bu betikleri, sizler de benzer ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz.

Bu betiklerin yanında aslında asıl amacım, uEngine4’e yönelik CI/CD otomasyonunu, github actions kullanarak yapmak. CI/CD amacı ile ağırlıklı olarak Azure DevOps kullanıyorum, daha önce gitlab ve appveyor’ü de kısa bir süre kullanmıştım ama github actions’ı hiç kullanmadım açıkçası.

Her ne kadar github actions için ayrı bir yazı hazırlamayı planlasam da, bu konuda da bir haberim olacak. C++ projeleriniz için kullanabileceğiniz bir şablon olarak hazırladığım Yazılımperver – C++ Projeleri için Şablon (Temel) reposuna github action desteği ekledim. Bunlara ilişkin detayları görmek için repo sayfası altındaki Actions sekmesine göz atabilirsiniz:

Bu sayfada;

  • İlgili repo için hazırlanan workflow’ları (terime şimdilik takılmayın, otomatik çalışacak akışlar olarak düşünebilirsiniz),
  • Son koşumları, bunların durumlarını bu sayfadan gözlemleyebilirsiniz,
  • Şu an için Ubuntu ve Windows platformları için Debug/Release yazılım oluşturmaya yönelik (şablon proje) gerekli araçların kurulması, yazılımların ve testlerin derlenmesi ve testlerin koşturulmasına yönelik örnek betikler eklenmiş durumda. Bu betikleri kullanarak kendi projelerinize de kolayca CI/CD kabiliyeti kazandırabilirsiniz (en azından CI kısmını 🙂 )
  • Bir sonraki adım, yukarıda bahsettiğim betikleri de kullanarak, uEngine4’e de github action ile sürekli entegrasyon kabiliyeti kazandırmak inşallah.

 

uEngine4 veya şablon proje ile ilgili her türlü öneri ve katkınız için ister gitrepo isterseniz buradaki yorum mekanizmasını kullanabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere iyi çalışmalar diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.