Açıkçası uzun bir süredir internet tabanlı yazılımlara uzak kaldım fakat geçenlerde bir vesile ile bu konuda bir değişikliğe gitmeye karar verdim.
Her ne kadar yerel makineniz üzerinde bir takım uygulamalar geliştirip bunları kullanabilseniz de. Internet tabanlı bir uygulama için ağ üzerinde bu işi yapabilmek için bir platform arayışı içerisine girdim.
İşte tam bu noktada karşıma Amazon’un sunduğu (aslında uzunca bir süredir sunmaktaymış) Amazon AWS servisleri karşıma çıktı. Bu servisler aslında uzunca bir süredir irili ufaklı bir çok bilişim firması ve uygulamaları
tarafından kullanıldığı gördüm. Aslında çok detaylı bir servis yelpazesi var ama ben açıkçası ilk etapta sadece benim gibi bu konuları merak edenler için gerekli olduğunu düşündüğüm servislere odaklandım.
Peki AWS’yi ben ne amaçlar kullanmayı planlıyorum? İşte benim planım:
- Node.js, php, WebGL ve benzeri çeşitli teknolojileri denemek için bir platform olarak kullanma,
- WordPress Blog sayfası tutma (bunu şu anda tecrübe etmektesiniz),
- Redmine benzeri bir aracı kurarak bunun üzerinden kişisel projeleri takip etme,
- Sürekli entegrasyon ve benzeri çalışmalar için bir sunucu olarak kullanma,
- En önemlisi ise çoklu oyunculu oyun motorum için sunucu olarak kullanma. İnşallah uzun vadede bunun daha büyük ölçeklere de taşımayı düşünüyorum.
Şimdi gelelim bu AWS (Amazon Web Services) denen nanenin içeriğine. Açıkcası bu konuda öle çok detaylı bilgileri verebilecek düzeyde bilgi sahibi değilim ilk etapta da olmayı çok düşünmüyorum. İnternet üzerinde bir çok
kaynak var. Çeşitli vesileler ile bunları burada sizler ile paylaşacağım. Burada genel olarak diğer günlük yazılarımda olduğu gibi az ve öz bilgileri adım adım sizlere vermeye çalışacağım (yine de baya yazdık 🙂
Temel AWS Servisleri:
- AWS’ye erişim. Bir kaç farklı şekilde erişilebilmekte bunlar aşağıdaki gibi:
- AWS Management Console: Bu bir tarayıcı üzerinden bir sayfa aracılığı ile gerçekleştiriliyor ki ben ağırlıklı olarak bunu kullanıyorum.
- AWS Command Line Interface: Bu anladığım kadarı ile daha çok terminal benzeri bir mekanizma. Muhtemelen toplu işleri gerçekleştirmek veya otomatikleştirmek için kullanılabilir.
- Command Linte Tools: Bir önceki benziyor fakat galiba daha kısıtlı.
- AWS Software Development Kits, SDKs: Bunun ile de çeşitli dillerde AWS servislerine erişmek ve bunları kullanmak için daha alt seviye bir API sunuluyor. İlk etapta ihtiyacım olacağını düşünmüyorum.
- Query API: HTTP istekleri üzerinden verilerin sunulması.-
- AWS Free Usage Tier:
- Bu AWS kullanımını görmek için (ve benim gibi insalar için tecrübe etmek için mükemmel bir servis) sunulan bir senelik bedava hizmetler:
- Bu kapsamda Amazon S3 nesne depolama servisinden yaklaşık 5 Gb lık bir alan sunulmaktadır. Burada yine bunlara erişim adetlerinde bir sınırlama var (20000 get, 2000 put isteği).
- Amazon Ec2 micro sunucularda aylık 750 saatlik işleme kapasitesi (Bu aslında işte size ayrılan sunucu bilgisayarı. Bunu çeşitli işletim sistemlerinde kullanabiliyorsunuz. Ağırlıklı olarak biz bunu kullanacağız. Bunların üzerinde de yaklaşık 30 gb bir disk alanı oluyor. Gerçi bedava olarak sunulanların kaynakları o kadar iyi değil ama ilk aşama için yeterli).
- Amazon DynamoDB de Amazon tarafından sunulan NoQSL veri tabanı. Bedava kullanıma 25GB lık indekslenebilir alan, aylık 2.5 milyon okuma isteği dahil. Bu servis ileride oyun işlerimiz için işimizi görebilir ama daha bunu detaylı inceleme fırsatım olmadı. Bakılacak olan teknolojiler listemize bunu da ekleyelim.
- Yukarıdaki gibi bir kaç servis daha sunuluyor ama şu an için bizim kapsamımızda değil.
- Sene sonunda ise para kesilmeye başlanıyormuş. Aylık hesaplama aracılığı ile gerekli maliyet belirlenebiliyor.
- Bu AWS kullanımını görmek için (ve benim gibi insalar için tecrübe etmek için mükemmel bir servis) sunulan bir senelik bedava hizmetler:
Evet şimdilik bu kadar bir sonraki iletimde AWS olayına giriş için neler yapmanız gerektiğine dair kısa bir ileti ve adımlar atacağım. Görüşmek üzere.